maandag 26 maart 2012

Heen en Weer

Chiang Mai -zonder Klaas- 20-24 maart.

'We zouden toch ook nog naar de haaien?' Als de vermoeidheid van de lange dagen en de verhuizing naar het Awana-house wat is gezakt komt de belofte weer boven.. 'Beloofd is beloofd he Mama ..altijd!!' wordt er door Sterre nog even in gewreven.. Dus na een ochtendje spelen op het dakterras stappen we op de fiets om nog een keertje naar de dierentuin te rijden. Hier is namelijk ook het Aquarium gevestigd met 2 grote onderwatertunnels.. Onderweg lunchen we nog even bij een eetstalletje.

Kwamen de tosti's na 2 maand misschien toch hun neus uit?, geven de lijfjes eindelijk aan dat ze proteien tekort komen? of is het thaise eten meer kind-vriendelijk? Was het de eerste weken nog drama als de jam niet rood was of als de komkommer gesneden was met een ribbeltjes mes.. Nu zitten we toch met z'n 4tjes langs de kant van de weg aan te wijzen wat ons lekker lijkt en eten de meiden een bordje mee.. Grote onverwachte verrassing is de ontdekking van vis en garnalen. Hoe intacter de vis, hoe intressanter vooral Sterre (!!) het vindt. 'Kijk hij heeft nog oogjes Papa, kun je die ook eten?' Ook garnalen zuigt ze al geroutineerd uit om vervolgens de staartjes goed te bekijken. Al blijven de eetmomenten de minst leuke van de hele reis (er valt water om, hongerig en hangerig wachten op eten want dan toch weer te spicy is of het eten van de kinderen wat als aller allerlaatste komt er is altijd wel wat..)
Het is nu wel een stuk makkelijker bestellen!

Als we uiteindelijk bij de dierentuin aankomen gaat het Aquarium al bijna dicht.. Vissen hebben waarschijnlijk veel meer rust nodig dan olifanten, panda's of nijlpaarden! Dan maar weer terug op de fiets. Maar dat lukt pas als:
1. we hebben beloofd dat we Echt Echt Echt morgenvroeg als we wakker worden nog een keertje gaan..
2. we een panda-beertje hebben gekocht ('dat waren we de vorige keer toch vergeten en nu zijn we er toch..' de slimmerd)
3. we een ijsje beloven.
4. we een alternatief-plannetje bedenken, en nee nog een keertje naar die shopping-mall is niet leuk genoeg.

Het wordt het insectenmuseum in de oude stad! Een enthousiaste man van al in de 80 (gepensioneerd malaria-expert) heeft hier een verzameling van (bijna) alle insecten van Thailand.. opgezet! Hij is zo grappig! Weet je wel hoe veel pijn deze kever je kan doen? Ongeveer 4 pijnstillers, en deze..? Voor deze worm moet je oppassen dan heb je wel 20 pijnstillers nodig! Verder zien we veel vlinders en alle 459(!) verschillende(!!) soorten muggen die Thailand rijk is.. (Ja echt.. voorzien van een speld door het lijf op een bord geprikt)

En dus de volgende morgen vroeg op de fiets weer naar het Aquarium:

We kunnen zo in de folder..
Tussen de bedrijven door zijn we ook nog een keertje 5 jaar getrouwd. Best een prestatie vinden we zelf en uiteraard reden voor een feestje! We ontbijten met een taartje en worden dan opgehaald voor een tourtje naar de olifanten.
Als voorbereiding op de reis hebben we veel gelezen, internet afgestruind en tips gekregen. Over de olifantenkampen in de buurt van Chang Mai hadden we veel goeds gehoord maar omdat we meer van dag tot dag leven deze 3 maanden hebben we niets gepland. Aan het eind van de dag hebben we spijt als haren van een olifant dat we ons niet iets eerder en dieper hebben verdiept in de mogelijkheden. Het is echt de slechtste, meest commerciele, meest uitgebuite dag van onze hele reis. De kinderen waren er helemaal vol van! Die hebben geen last van irritaties, gids-stress of kudde's-in-een-file gevoelens. Daarom vertellen zij over deze dag:

sterre (zelf getypt) verteld:
Weet je 1 Olifant die kon verven en heeft zelf een olifant getekend. Er was ook een olifant die 1 been omhoog kon doen en zijn armen wijd. De olifanten konden heel goed de vlag uit doen. We gngen er ook lekker eten. Weet je we gingen ook nog in de rivier met de olifant. Toen zat ik naast mama bovenop een olifant. We waren met een ossenkar naar de olifanten toe gegaan. Weet je we mocht sturen op de ossenkar? Papa! Echt waar, die mocht dat echt. Dat kon ie wel hoor. Maar daarna moest papa weer op z'n stoel zitten. Weet je 1 baby olifanten zat aan een touw vast aan z'n moeder en die ging koppie onder. Het liep wel goed af want hij zat vast aan z'n mama. En weet je je kon met de voeten sturen maar dat ging papa niet doen maar gewoon een meneer.

1, 2, 3 Hap!


Loes verteld: 
We zijn naar de olifanten geweest. Met papa ging ik lopen met de olifant naar Sterre en mama toe. En we gingen op de olifant dieren kijken en we gingen zwemmen. En met de auto gingen we weer terug naar ons huis. En we gingen dingetjes doen en van de olifant af lopen.

's Avonds gingen wij met de walkie-talkie babyfoon genieten van een verdiende laatste thai-massage. Alle stress van de dag valt van ons af. Een dag met bijna zoveel indrukken als 5 jaar geleden..


(Minder) Leuke dingen:
- In onze eerste Chiang Mai kamer hebben we met dagelijkse regelmaat enorme kakkerlakken in de kamer. De meiden vinden ze superintressant en spannend! Na 3 dagen zegt Loes; ' Ik ga hem vangen!' Terwijl Sterre op een afstandje met bewondering staat te griezelen (naast d'r moeder..) pakt Loes haar roze strandemmertje, duikt naast het bed.. wacht het juiste moment af.. en..JA! Met z'n vieren spoelen we hem (met applaus) door de w.c 'Wat ben ik een goede kakkerlak pakker he' zucht onze kleine meid vol adrealine.
- Het engels gaat steeds beter. Verbazingwekkend hoe snel ze dat oppikken nu ze het communiceren met vreemden leuk vinden. Sterre let goed op en Loes aapt goed na.. De meiden hebben ontdekt dat
als je ~ ing achter een woord zegt, het heel engels klinkt! Soms is het gewoon goed: 'We are eet-ting.' Soms gaat het half goed: 'We are going to de haai-ing. Soms slaan ze the ball nog mis: 'Kijk-ing wat ik kan.'
- Na de zondagsmarkt zitten we nog even met Klaas en een biertje in de gemeenschappelijke ruimte van ons oude adresje. Een nederlandse jongen komt met een zakje aan zetten. Hij heeft sprinkhanen gekocht en zegt eerlijk.. 'Wij vinden ze niet lekker.' Met het juiste bier spoel je alles weg dus Niek en Klaas kraken het zakje samen leeg. We komen wel tot de conclusie dat wij bij zo'n weggeef-actie vet zouden liegen. ('Ze zijn heel lekker maar mijn vriendin krijgt er allergische bulten van', of 'na die gefrituurde maden zitten we zo vol..')
- Ons eerste hotel in Chang Mai, het SK2 house, heeft 3 enorme aquaria in de gemeenschappelijke hal. In eentje zit een grote vis met een bult op z'n kop. Loes heeft, voor in de trein, een kleurboek met vissen gekregen en deze staat erin! 's Ochtends bij het ontbijt staat ze met open kleurboek tegen het aquarium van de vis aan.. ' Kijking dat ben jij!'
In een andere bak zit een agressieve vis.. Als je je vinger tegen het glas houdt dan beukt ie met z'n bek open tegen het glas. En tja.. als de familie Garstman dat heeft ontdekt dan heb je druk als vis..
Na een storm een paar dagen geleden zijn er 2 baby-eekhoorntjes naar beneden gevallen. Met heel veel liefde geeft een medewerker van het hotel ze iedere uur (!) een beetje melk met een pipetje.. Zo vaak als we het zien staan we er met de neus bovenop!
- Beide zwembaden in CM worden niet door de zon verwarmt.. We vinden ze heeeel koud!
- Eerst Loes en later Sterre ook verrassen we met een 'Muay Thai' boksbroekje. Muay Thai boksen is een begrip in Thailand, er gaat heel veel geld in om. Net als met de sarong in Indonesie scoren de meiden nu ook hoog in hun flitsende broekjes. En met al die aanrakerige thai (In indonesie riepen ze meer de aandacht van de meiden, hier knijpen ze (nog) meer, geven onverwachte zoenen of tillen de meiden ineens op..) is het ook handig.. Als Niek een nieuwe riem gaat kopen en Loes is het zat dat verkoopster nummer zoveel in haar arm knijpt, bedenkt ze zich niet.. gaat in de bokshouding staan en trapt de mevrouw hard tegen het been. Iedereen moet lachen (zelfs het slachtoffer) dus ik kijk maar even de andere kant op..
- Dat wij anders met onze kinderen omgaan blijkt uit meer dingen.. Peuters die om 23.30 nog over straat lopen?.. normaalste zaak van de wereld. Een huilende baby de mond snoeren door er een hand op te leggen? Al meedere keren gezien. Als we eten in een restaurantje staat de tv aan. De meiden zijn moe dus nestelen zich er lekker voor.. Wijs geworden in de loop van de tijd concentreren wij ons eerst op het bestellen van onze maaltijd. Het duurt dus even voordat ik uit mijn ooghoek een rode spetterregen zie.. Een vampier heeft zich net vergrepen aan een meisje in de lift. De muren druppen van het bloed. Tijdens een close-up van de tanden van de vampier krijgt Niek contact met de serveerster. Of de tv op een andere zender mag?! Ze doet het wel.. maar je ziet aan alles dat ze niet snapt waarom. Pas na een paar minuten Tom en Jerry komt er weer kleur op de wangen van Sterre en Loes.