dinsdag 20 maart 2012

... dit wordt een leuke dahag!

Chiang Mai met Klaas (16-20 maart),

Hop hop hop naar de fietsenverhuur! We kunnen natuurlijk niet met Klaas in 1 stad zijn zonder fiets. Gelukkig hadden we van onze buren in het mooie Ubud al een adresje gekregen dus het was snel geregeld. Two times a family-bike. We krijgen er ongevraagd 2 helmpjes bij voor de kinderen en een uitgebreide instructie over waar je aan moet denken als je een kind op een fiets wil zetten/er af wil halen. Het is zo goed bedoeld dat we er maar geen grapjes over maken en oplettend proberen te glimlachen!


Niet dat we nou enorme afstanden fietsen hoor.. (Klaas is hier ook voor zijn rust:-) Met een omweggetje naar een leuk lunchcafeetje.. of 's avonds naar een restaurantje. Alle 3 zijn we in een ander leven in Chang Mai geweest. Voor de 1 is het lang geleden, voor de ander laaang geleden en voor de laatste laaaaaaang geleden. Alle 3 herkennen we eigenlijk niets meer. En toch voelt de stad vertrouwd.

Met de meiden gaan we een ochtend Wats bekijken. Vooral Sterre blijft zeer geintresseerd in Boedha, geloof, goden en hoe dat dan wel niet allemaal werkt. Het is leuk om haar vragen te beantwoorden. ('voor wie moeten de draken dan de Boedha beschermen?', 'Waarom mag je de voeten van de Boedha wel zien?' 'Waar bidden de mensen dan voor?') Ook voor Loes valt er van alles te beleven. Veel bling bling, wierook slingertjes, bloemen en 'gekke' beelden.

Met Klaas slenteren we over de zondagsmarkt en snacken we ons een weg door de vele kraampjes en eetstalletjes. Zakje kleefrijst hier, worstje daar, thaise noodle-hapjes en als toetje een soort van marsmellow in een koekje.. Om bij te komen gaan we met z'n 5-en op een rij een foot-massage doen. Loes houdt het na een kwartier voor gezien en dat is nog knap van de masseuse! Sterre giegelt zich een slag in de rondte. Haar hele lijf wordt gemasseerd.. een half uur is ook lang voor zulke kleine beentjes.


Klaas biedt aan om even op de meiden te passen zodat wij 's avonds nog een rondje markt kunnen maken. We hebben saaie kinderen want als we terug komen ligt hij (bijna) te slapen..
De dagen zijn namelijk best vermoeiend. Om de beurt 'mogen' we met Klaas op stap. En dat betekent dus dat hij elke avond 'moet'. Dapper slaat hij zich er door heen en laat ons een hele andere wereld zien. Nobel als een goede gastheer hoort te zijn begeleidt hij ons ook bij de olie-massages die we allebei op onze 'vrije' avond willen.

En de volgende morgen vroeg weer op! Want we gaan met z'n allen naar de dierentuin! Om 8.45 worden we wakker van geklop op onze deur.. Klaas staat voor de deur.. We hebben ons verslapen!!! Zo vlug mogelijk werpen we ons in de kleren en gaan dan lekker uitgebreid ontbijten bij een bakker. Het levert bijna applaus op want ze hebben hier.. chocoladebroodjes!! '.. dit wordt een leuke dahag' zingt Sterre.
Het is 4 kilometer fietsen langs een drukke weg. We kijken de kunst een beetje af van de proffesional. (al slaan we dat hangend mee-liften aan een taxi wel over..) Bij de dierentuin worden we naar de garage gedirigeerd waar we voor 1 baht een prachtig gekleurd parkeerkaartje krijgen.
De dierentuin is spotgoedkoop. (We hadden gezworen op dit blog niet over geld te praten maar dit mag gezegd.) Al wordt het concept dierentuin hier wel anders bekeken. Niet qua dieren.. we zien van alles.. Leeuwen, (zeldzame) witte tijgers, een neushoorn, olifanten (uiteraard!) baby nijlpaarden (ooh lief!), koala's en als uitbuitend hoogtepunt 2 panda-beren. De leefomstandigheden zijn ook niet schokkend. Nieuw voor ons is dat je op veel plekken voer kunt kopen en zelf de dieren dus kunt voeren. En dan hebben we het niet over een portie pinda's voor de papegaaien maar over blokjes biefstuk voor een panter! Grote voordeel is dat de dieren aardig op bezoekers zijn gefixeerd. De panter zie je dan ook niet suffend in een ver hoekje maar lonkend tegen het hek aan staan op nog geen meter van je vandaan! De giraffe kunnen we bijna aaien en bij de olifant doen we het echt! Die staan achter een bamboehekje van een halve meter hoog, gewoon los..
We maken nog een ritje met de mono-rail. Er zijn grenzen aan de liefde van Klaas voor onze kinderen. Om aan ons te tonen hoe suf het wel niet is haalt hij ons halverwege de rit kruipend in..


Het grote hoogtepunt van de dierentuin is het panda-huis. We moeten er een apart kaartje voor kopen. Gelukkig hebben we gewacht totdat de 2 scholen het huis weer verlaten hebben want groot is het niet. Gescheiden van elkaar, in omgeving vol speeltoestellen en ijs leven 2 panda's. Zijn ze zo gewend aan publiek of hebben we mazzel? Eentje ligt met z'n kop op foto-toestel hoogte te slapen, de ander geeft een showtje weg. Hij klimt, klautert, draait en rolt eens even lekker door het ijs. De meiden zijn niet echt onder de indruk. Die hebben het drukker met mensen die hun op de foto willen zetten. 50 baht! roepen ze naar iedereen.. ook naar mensen die hun eigen kind met panda op de foto willen zetten. Iets te assertief  geworden misschien?!

En dan scheiden de wegen zich alweer. Klaas moet het land nog uit voor zijn visa en fiets dus 'even' een blokje om door Laos. Wij hebben besloten in Chang Mai te blijven totdat we naar het zuiden vliegen om ons laatste weekje op een wit strand op te snoepen. We verhuizen binnen de stad naar een veel leuker guesthouse. (het Awana House, hier wilde ik eerst niet wonen omdat de eigenaar nederlander is.. stom stom want het is hier prachtig!) Gelukkig heeft Klaas zijn zwembroek vergeten zodat hij ons moet zoeken en we hem toch 'echt' kunnen uit zwaaien..
Misschien komt hij ons nog opzoeken op het eilandje, misschien vindt hij het ook wel rustiger in Bangkok :-) Op www.klaasonderweg.nl kun je binnenkort vast lezen hoe vermoeiend hij zijn rustdagen vond..