woensdag 25 januari 2012

ma 23 jan
Een andere beroemde reisblogschrijver schreef het een paar dagen geleden ook.. In Azie gaat het nooit zoals je verwacht of hebt afgesproken. (www.klaasonderweg.nl) En ook al zwemt hij op dit moment in een totaal andere zee, de wijsheid geldt hier ook. Met 2 miljoen toeristen per jaar (!!!) op een dikke 3 miljoen inwoners is de toeristenindustrie een hele grote bron van inkomsten. En vergeleken met een Balinees zijn we natuurlijke ook echte miljonairs. Geen wonder dat iedereen wel een slaatje uit je wil slaan. Andersom zouden we precies hetzelfde gedaan hebben. Je struikelt dan ook over de reisbureautjes die opties te over hebben om je een dag te vermaken. Loes en Sterre verzamelen de foldertjes omdat er van die mooie prinsessen (danseressen) op staan. Naast de 'gewone' dingen als een vulkaan beklimmen, grotten en tempels bekijken of in een bananeboot op de zee kun je vanaf hier ook helicoptervluchten maken of voor 80 dollar 40 minuten in een echte onderzeeër!! Onze wens was ietsje bescheidener. Wij wilde graag een fietstocht maken! En het liefst niet in een tour maar gewoon zelf.. Of the boss ook een adresje wist waar we gewoon fietsen met zitjes konden huren? Nou dat wist hij wel maar hij achtte de kans groot dat we hopeloos zouden verdwalen door al die rijstvelden heen.. en met de kinderen tja tja dan konden we toch beter met een gids gaan. Hij kon ons dan wel ergens heen rijden waar we met een gids konden fietsen.. mooi prijsje afgesproken.. wij helemaal blij! Toen we volgende morgen in een busje met een Koreaans gezin werden gestopt werd het ons na 2 minuten wel duidelijk dat we toch in een tour terecht waren gekomen...

Het antwoord op bovengenoemde wijsheid is je aanpassen.. Het koreaanse gezin was erg gezellig, de gids luidruchtig en enthousiast en he.. zo zie je nog eens een koffieplantage! Na een uitgebreide rondleiding over de plantage kregen we een proeverij van koffie en thee soorten die we net in het echie hadden zien groeien.. Kaneel, gember, lemongrass, vanille, heel veel fruitsoorten en heel veel koffie soorten. Hier produceerden ze ook Luwak-koffie. Koffie die wordt geproduceerd met de hulp van een soort marter.. Hij eet speciale koffiebessen en poept de bonen uit, deze worden geroosterd en tot koffie gemalen. Poepkoffie dus! Het hele proces drong pas tot Niek door tijdens het drinken van een kopje.. toch best lekker..

Nadat we ons nog door een uitzichtspunt met bijbehorende commercie hadden heen geworsteld mochten we eindelijk op de fiets! Een prachtig tocht van 2 uur naar beneden dus veel energie heeft het niet gekost. Wel door de mooiste dorpjes, langs de prachtigste tempeltjes en steeds uitzicht op de grootste vulkaan van het eiland. En door de enthousiaste verhalen van de gids werden we een hoop wijzer. Toch zijn die tourtjes niet echt ons ding. Alle fietstour groepen rijden dezelfde weg en ondanks dat je langs wel 50 tempels rijdt heeft iedereen pauze bij net die ene.. Een heerlijke lunch sluit de dag af. Dan hebben we een communicatie-probleem over de kosten. Maar he.. the boss van het hotel is hier ook. Zijn familie doet de fietstochten.. wat toevallig.. Met geduld van ons komen we toch tot een galante oplossing.

En nu zitten we in de rijstvelden van Sidemen. Met een auto en chauffeur gebracht! Luxe.. handig.. maar stoere reisverhalen hou je er niet aan over! Het contrast kon bijna niet groter.. Hier rust, groene rijstvelden tot het oog reikt.. het enige wat kleurcontrast geeft is het blauw van het zwembadje en de bandjes van de meiden. Vanmiddag op onze wandeling geen collega-toerist gezien!

We zijn even bij de rivier wezen kijken. Sterre en Loes waren een bezienswaardigheid. Iedereen denkt dat ze tweeling zijn en we hebben echt wat uit te leggen als we zeggen dat het zusjes zijn. (one born as big baby, other born as small baby..) In de rivier zijn Niek en de meiden wezen zwemmen en stenen gooien. Het was ' mannentijd'. Overal vissende, scherende en wassende mannen.. Ik wist niet zo goed welke kant ik op moest kijken maar zo heb ik dus wel balinese piemels gezien zonder flessenopener eraan :-)

Ps. Hoe krijg je een balinees wat wit om de neus? Door tijdens een uitleg over familiebanden te vragen naar echtscheidingen! Hoe krijg je een balinees bleek? Door zijn uitleg over vreemdgaan – a man with 2 wives – niet helemaal te snappen en dan te antwoorden: ‘oh you mean lesbians!’ Hoe wij dat weten? Uitgeprobeerd!!!