woensdag 26 oktober 2011

Ik ga op reis en neem mee: Kaplaarzen en opblaasboot


Nog 2 maanden en 11 dagen.
Maar dit NOS-bericht geeft ons plan wel een survival-karakter ;-)
Daar worden ons ma en schoonmoeder niet relexter op...

Reisadvies Thailand aangescherpt

 

Medewerkers van een overstroomde fabriek in een voorstad van Bangkok stellen producten veilig  
Medewerkers van een overstroomde fabriek in een voorstad van Bangkok stellen producten veilig NOS/AFP 
 
 
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt niet-essentiële reizen naar Bangkok en andere delen van Thailand. Het land kampt na aanhoudende regenval al ruim een week met overstromingen. Er zijn zeker 300 doden gevallen.
Vooral het noorden en midden van het land zijn zwaar getroffen, waaronder ook de hoofdstad Bangkok. Het internationale vliegveld is open, het tweede vliegveld, Don Muang, staat onder water.
Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de toeristische gebieden in het zuiden, zoals Phuket, Pattaya en Krabi, goed bereikbaar, zowel over de weg als via de lucht.

Uitverkocht

 

De Nederlander Martijn Spaanderman, ondernemer, is met zijn gezin de metropool van twaalf miljoen inwoners ontvlucht. "De situatie in de binnenste ring van de stad is snijdend te noemen", vertelt hij. "Er is veel wantrouwen omdat de overheid meerdere malen heeft aangegeven dat het veilig was. En dan valt er weer een dam bij een belangrijk industrieterrein ten noorden van Bangkok. Het water dat de stad nu heeft bereikt, is nog niet het ergste. Dat komt pas de komende dagen. De praktische situatie is dat de bevoorrading opraakt."

 

Profiteren 

 

De familie Spaanderman is bepaald niet de enige die Bangkok ontvlucht. "Winkels leeg, drinkwater bijna op, mijn kennissen en vrienden vertrekken allemaal daar", meldt Anno Zijlstra, die zelf in de noordoostelijke provincie Khon Kaen woont. "Bij mijn weten iets unieks, in negatieve zin, een wereldstad onder water."
De autoriteiten hebben de winkelketens laten weten dat zij niet van de schaarste mogen profiteren door prijzen te verhogen. Maar het informele circuit op straat, waar particulieren en winkeliers zich proberen te beschermen tegen het water door muurtjes te bouwen en zandzakken te stapelen, trekt zich daar weinig van aan. "De plaatselijke aannemer pikt een aardig graantje mee", zegt Ger Hinssen, die sinds 1 juli in Bangkok woont met zijn Thaise vrouw. "Omgerekend kost een zakje zand ongeveer een euro."

Onderlopen

 

Gisteravond verscheen de Thaise premier op tv om precies dat aan te kondigen waarvan zij lang zei dat het voorkomen kon worden: de hele hoofdstad zal onder water lopen, zoals in grote delen van het land al eerder gebeurde. Volgens haar zal het in Bangkok waarschijnlijk om een laag water van een halve tot anderhalve meter gaan.
Hoeveel het precies wordt, is in een stad als Bangkok van cruciaal belang, legt Spaanderman uit. "Er zijn hoogteverschillen, dus niet alles zal dan onderlopen. Maar als het boven de 1 meter komt, dan komt een stad met 11 miljoen inwoners tot stilstand."