maandag 2 april 2012

Mr Klaas en Mr Eddy,

Van Koh Kood naar Koh Chang (29 maart-2april)

Waarom zou je een prachtig breed wit strand en immens blauwe zee inruilen voor een rood rotsig strandje en dito zee?
Het is ook omdat we gek werden van de 'Puck'-kikkers die hysterisch van geluk elke avond een nieuwe lading kikkerdril produceerden voor onze deur (Niek heeft er de laatste avond 5 verhuist.. wat een rust!) En ook omdat we na 18.00 opgegeten werden door de mosquitos (we halen met z'n 4-en makkelijk de 200! bulten-technisch gesproken). En ook omdat de meiden last van hitte-uitslag kregen en omdat -raar gezegd- we Thailand wat missen hier maar toch vooral omdat we een mailtje krijgen van Klaas. Zijn tandarts in Pattaya kan minder voor hem doen dan hij had gehoopt. Gelukkig voor ons want nu kunnen we nog een paar dagen op een eilandje buren zijn. Voor Klaas is het makkelijker om naar Koh Chang te komen. Voor ons is daar maar 1 plek waar we willen wonen...

Groot gejuich als we Sterre vertellen dat we nog een paar nachtjes bij Mr Eddy, Oh en Angie gaan logeren. Ze vindt het bijna jammer dat we nog 1 nachtje moeten slapen voor dat de speedboat ons komt halen.
Want jawel... we gaan met een super speedboat terug naar Koh Chang. Deze vliegt werkelijk over het water en stopt alleen bij andere tropische eilandjes om mensen op te halen. De wind wappert ons aan alle kanten om de oren.
Jihaaaa!
Het gaat zo snel dat je alleen maar JIHAAA! kan roepen naar elkaar. Zelfs Loes wordt er stil van!... En als we nog een keertje goed kijken... ook bleek! En als we er naar vragen... ook boos!
'Ik wil slapen' roept ze.. we laten haar maar zoveel mogelijk met rust. Op 'de vaste wal' zijn de praatjes er snel weer gelukkig. Binnen no time wil ze een snoepje en zijn de wangen ook weer opgefleurd.

Het weerzien met Eddy is leuk. Hij krijgt zelfs van de meiden dikke knuffels. (en dat is niet alleen van opluchting omdat het een half uur in 40 graden wachten duurde voordat hij ons op kon halen..) Met Oh (de vrouw van Eddy) knuffelen we allemaal, alleen Angie, hun dochter, herkent ons niet meer. Jammer voor de meiden maar wel te begrijpen voor een meiske van 3 die elke dag nieuwe mensen om zich heen ziet. Als we ons willen settelen komt er een dik ingepakte man aanlopen. Broek, lang t-shirt, bivakmuts, handschoenen, hoed... Toch loopt onze Loes enthousiast op deze 'vreemdling' af! 'Coconutman!!!' roept ze.. en jawel, de bivakmuts gaat af en daar is zijn grote lach. Hij klom in de boom om voor de meiden een kokosnoot te halen 3 maand geleden en is sindsdien een grote held van Loes.
Zo is het makkelijk om je thuis te voelen. We zijn dan ook snel geïnstalleerd en liggen op een luchtbedje in het water als er een fietsbel klinkt.... Ja! Klaas is gearriveerd!

We hebben 2 heerlijke lome dagen met z'n allen. Beetje zwemmen, beetje in het zand spelen, beetje op Klaas klauteren en tot tranen toe geroerd zijn door het lekkere eten (spicy!).

Een wereldleed bespreking voor het ontbijt

We organiseren de dagen die ons nog rest. We boeken het hotel waar we ook zijn begonnen in Bangkok en regelen een taxi (decadent!!) die ons en al onze tassen daar naar toe gaat brengen. Misschien komt het wel omdat het einde van de reis nu ook voor haar te overzien is.. Sterre is van slag. Ze slaapt elke middag en is emotioneler dan anders. Ze mag een avondje wat langer opblijven en dan komt het hoge woord eruit.. Ze wil graag naar huis maar vindt het ook zo jammer dat het is afgelopen! Laten we nu zelf ook met die verwarde gevoelens rondlopen... Gelukkig valt er, ter afleiding, een baby-hagedis uit de lamp op de tafel.. Ook komt de coconut-man nog een cicade laten zien. Trots durft Sterre hem te aaien zodat hij lawaai gaat maken. Opgewekt ligt ze later in bed. Wij hebben nog een biertje 'nodig' want zijn het niet net juist deze kleine dingen die we zo gaan missen?

Klaas wordt na 2 dagen onrustig en gaat een eindje verderop wonen waar meer te beleven valt en het goedkoper is. Tuurlijk gaan we hem opzoeken en samen beleven we een heerlijke laatste dag op Koh Chang. Net zo loom en relaxed.. alleen nu op het witte strand!

......


(Minder) Leuke dingen:
* We hebben al een aantal pogingen gedaan maar Loes weet eigenlijk niet meer hoe ons Groningen-huis eruit ziet.. Op het mooie strand van Koh Kood praat Sterre met Loes over de schepjes en emmers die we in de zandbak thuis hebben. Blij komt Loes over het prachtige witte zand aanrennen; 'Papa! Mama! we hebbe een zandbak!!!'
* Op Koh Chang krijgen we een straffe storm en onweersbui over ons heen. We zien de bliksemflitsen door de lucht schieten. Het slaat in, in Trat en half Koh Chang zit zonder internet. Bij de buren kraakt een kokosnoot boom naar beneden. Gelukkig gebeuren er geen ongelukken.
* Ook op de boot van Koh Chang zien we weer een aantal thaise vrouwen die zich 'bleek' proberen te smeren. 'Bleek' is in de mode. Zet de tv hier maar aan.. In elke soap-serie hier zie je prachtige slanke 'witte' Aziatische vrouwen met grote ogen! In het werkelijke leven ziet die witte smink-laag er erg nep en ziekelijk uit.
* Bijna altijd wordt ons gevraagd of we ons eten 'spicy' willen. 'Medium' is ons antwoord dan altijd.. Een beetje pittig vinden we wel lekker. Als Niek Thaise Curry besteld wordt hem dat afgeraden.. veel te spicy! volgens de serveerster. Kijk! en dan wordt het een uitdaging! dus tuurlijk besteld Niek het gerecht. Het valt hem reuze mee. Dan leren we dat er verschillende gradaties zijn. Je hebt 'spicy' en je hebt 'tourist-spicy' dus dat 'medium' van ons..? Dat stelt echt geen ene *"^> voor!
* Mr Eddy heeft een nieuwe aanloop-hond. Het is een erg aanhankelijk beest. Als we een eindje gaan kajakken rent hij over het strand met ons mee. Als dat door de rotsen niet meer lukt springt hij de zee in en zwemt achter de kajak aan! Het beest helpt zelfs op de valreep een beetje mee om de scherpe kantjes van de honden-angst bij de meiden weg te nemen. Bij iedere andere hond beginnen ze hysterisch te gillen. Nu durven ze zelfs in het zand te spelen als hij er ligt te slapen.
* Thailand maakt zich op voor het Songkram-festival (13-16 april). Een groots gebeuren waarbij het nieuwe jaar symbolisch 'schoon' wordt gevierd. 3 dagen lang gooien de mensen water naar elkaar toe. In heel veel winkels liggen de waterpistolen al klaar! Sommigen zijn wel een meter groot! Je kunt niet alles meemaken... (maar dit is wel jammer..)